top of page
Vyhledat
  • Obrázek autoralenkakoprivova

Moravští Chorvaté se i letos vrátí na jižní Moravu

První zářijovou sobotu 2.9. jihomoravská obec Jevišovka znovu ožije slavností moravských Chorvatů Kiritof. Letošní 31. ročník zahájí i letos mše svatá v místním kostele svaté Kunhuty ve 13 hodin. O hodinu později bude následovat krojovaný průvod s kozou a akce se přesune na prostranství za kulturním domem, kde vystoupí Národopisný soubor Pálava a dechová hudba Uničovská Přespolanka.


Slavnost tento rok ozvláštní také hosté z Chorvatska, zahrají a zazpívají České besedy z měst Osijek a Tréglava, vystoupí také Puhačky orkestar Selno a KUD "Zlatko Balokovič" Krapinske Toplice. Kromě živých vystoupení bude připraveno také občerstvení, košt vína a program pro děti. Po celou akci se pro návštěvníky otevře také Muzeum moravských Chorvatů ve zrekonstruovaném objektu bývalé fary.


Chorvatský kulturní den (kiritof) je největší slavnost moravských Chorvatů. Koná se vždy na počátku září v Jevišovce a navazuje na tradiční předválečné hody, které se v obci konaly až do násilného odsunu chorvatského obyvatelstva do vnitrozemí na přelomu 40. a 50. let. Sdružení občanů chorvatské národnosti v ČR tradici obnovilo v roce 1991.


Foto z předchozích ročníků naleznete na adrese https://www.moravstichorvati.cz/kiritofskagalerie.


Kontakt pro média: Wlasta Laurenčíková wlasta.laura@gmail.com +420 607 026 693

11 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Kiritof 2023

bottom of page